Monday, September 1, 2008

Mehhikot tutvustav laager vabatahtlikele.

Niisiis, teisip2eval, 26ndal augustil, s6itsime me Ixtapa del Oro nimelisse v2ikelinna.
K6ik vabatahtlikud, kes on tulnud Mehhikosse Siijuve kaudu, v6tsid sellest osa. Kokku oli meid ligikaudu 30.

Mis mind yllatas oli see, et mina olin ainuke EVSi kaudu tulija. Ylej22nud olid k6ik tulnud ICYE kaudu, mis on yks teine org. Euroopas, kes vabatahtlikke koordineerib. Vabatahtlikke on tulnud k6ikv6imalikest Euroopa riikidest, aga domineeriv enamus on siiski Saksamaalt. Peaaegu pooled.
Aga lisaks veel Taanist, Belgiast, Itaaliast, Soomest, Islandilt, Austriast, Inglismaalt ja loomulikult Eestist(mina!!)!

Veetsime laagris kokku viis p2eva ja k6ik p2evad olid t2is l6busat tegevust ja pidu! Ei mingit t6sist laua taga istumist ja ajude ragistamist v6i loengu kuulamist, k6ik toimus yldiselt v2ga looval viisil. L2bi erinevate m2ngude, vestluste, dialoogide, n2itlemise, spordi jne.
Nt yks p2ev me m2ngisime, et me ise oleme puuetega noored(sest mitmed meist hakkavad nendega koos tootama). Igayks t6mbas endale yhe sedeli, kus oli kirjas mingi puue, seej2rel aga anti meile kindlad ylesanded mida pidime koos t2itma. Tuulelohe ehitama, mulle puhuma, yksteisele patse tegema, 6hupalli raseerima jne. Minu puue oli, et mu pea liikus pidevalt yhelt kyljelt teisele. V6i siis yks teine tegevus oli meil selleks, et tiimitood tugevdada. Pidime t2itma erinevaid ylesandeid ja siis otsima uusi vihjeid, mis olid pisikeste paberite 2ol 2ra peidetud. Ylesanded ise olid j2rgmised: ehitage inimpyramiid, otsige v2lja yksd t-s2rk, yks kondoom, yhed prillid ja tooge need siia, tehke v6imalikult pikk kett k6igist oma riietest(mis t2hendas, et k6ik olid l6puks pool alasti), minge otsige surnuaialt oma grupi numrbiga sedelikest jne. See oli t6esti l6bus.

Laagri algul aga seletati meile m6ningaid olulisi reegleid, millest peab kinni pidama. Yks nendest oli, et Wc potist ei tohi paberit alla visata, sest see ummistab torustikku. Ja see on nii igal pool Mehhikos.

Teiseks ja v2ga oluliseks reegliks, mis oli kirjutatud trykit2htedega oli: NO SEX!,
Miskip2rast oli nii, et kuigi korraldajad olid ise ka noored ja vabameelsed, siis see oli yks reegel mida nad pidevalt korrutasid. Ju siis olid hirmul. Nad r22kisid, kuidas varem on m6ned vabatahtlikud rasedaks j22nud ja kuidas Euroopa mehed on seet6ttu pidanud Mehhiko tydrukutega abielluma. Aga igaljuhul tundus see, et nad sellep2rast pidevalt nii palju muretsesid naljakas ja ausalt oeldes ajuvaba.

Lisaks oli veel reegel, et kohalikega ei tohi me suhelda. Isegi kui nad on ka sellel k2mpingu alal. Yhel 6htul nt olid yhed mehhiklased meie k6rvallauas, samal ajal kui me seal pidutsesime ja meil keelati nendega suhelda. Yks neist tuli minu juurde ja kysis, kas v6ib minuga tantsida, siis kohe aga astusid korraaldajad ligi ja sosistasid mulle k6rva, et eiei! ei tohi! nad v6ivad tahta sinuga magada! No eks ma siis ytlesin 2ra.

Mehhiklased on v2ga hygieeni armastavad. V6ib kyll tunduda naljakas, kuid nad pesevad ennast iga p2ev v2hemalt kaks, kui mitte kolm korda p2evas ja samas nende seas on levinud kuuldus, et eurooplased ei armasta ennast pesta. Igal juhul on nad v2ga l6hnatundlikud ja meile seletati, et mitmed vabatahtlikud on just sel p6hjusel on "siinsete perekondadega" seet6ttu riidu l2inud, et nad ennast piisavalt ei kasi. Igatahes on t2iesti lubamatu higi j2rele l6hnata!

Veidikene siis sellest kohast endast. See asus m2gede vahel orus. Kyla ise oli v2ga v2ike. Kuskil 200-300 elanikuga. Samas aga oli seal tohutult palju toidupoode. T6esti, yle yhe maja v6id sealt poe leida. Ma arvutasin, et neil peab seal kyll yks pood kuskil iga 5 elaniku peale olema. Kaks internetipunkti oli ka. Samas aga s6itsid t2naval autode vahel mehed hobustega. K2mpingu k6rvalhoovis h2llitses oop2evl2bi eesel ja lapsed s6itsid pidevalt vaid autokastis. T6ega, igal autol oli taga selline suur kast, kus alati v2hemalt 5 p6ngerjat sees istus. Ja kui nad parasjagu sees ei istunud, siis nad rippusid auto kyljes ja s6itsid n6ndaviisi kaasa. Ma t6esti yllatusin kui n2gin suurt autot t2naval l2henemas, kuueaastane laps selle kastist lihtsalt vaid k2tega kinni hoidmas ja kaasa s6itmas. Kyla keskel oli suur kaunistustega alatari moodi moodustis Neitsi Guadalupele. Tema on neil siin k6ige olulisem pyhak, tema pilte ja ikoone v6ib n2ha k6ikjal, t2na n2gin yhte nt McDonaldsi seinal.

Aga k2mping ise oli ka v2ga ilus ja puhas ja suurel maa-alal. Meil oli kymne tydruku peale majakene m2e n6lval, kust v6isid nautida superilusat vaadet m2gedele. Sel maa-alal oli kokku kolm basseini, kaks tykki sellist uuemat ja yks vanem aga soojema vee ning mullidega. Niisiis paar korda k2isime ka selles vanas, kuigi sealne vesi maitses tohutult vastikult ja ei paistnud yldse l2bi. Aga ta pidavat mingil viisil tervisele kasulik olema.
Sooja veega tubades oli muidugi nii nagu ta oli. Vahel tuli sooja vett ja vahel ei tulnud. Sul pidi lihtsalt 6nne olema.

Niisiis, m6ned kirjeldused toredatest inimestest, keda laagris kohtasin:

Hofie (Holfriederur vms on ta p2ris nimi) , Island, 19
Temaga jagasin tuba ja sain v2ga h2sti l2bi. Eks v2ike gruppidesse jagunemine seal laagris ka loomulikult toimus. Mina, Hofie ja Amber hoidsime ehk omavahel k6ige rohkem kokku. Ta on samuti praegu Pueblas, niisiis nende kahe n2dala jooksul suhtleme ilmselt veel p2ris palju. Meie projektid aga asuvad ligi 6 tunni tee kaugusel yksteisest, niisiis hiljem muutub suhtlemine juba tsiba keerulisemaks. Kas teatsite, et Islandil elab ligikaudu ainult 300 000 inimest? Mina ei teadnud.

Amber, Belgia, 17
Jah, ta saab peagi 18, kahe n2dala p2rast. Ma m6tlesin ka algul, et kuidas ta nii noorena sai siia tulla. Amber oli ka meiega samas toas. Ta tuleb mulle ehk j2rgmine aasta Eestisse kylla. Amber pani yhel p2eval kogemata Denise kontaktl22tsed endale silma ja Denise otsis enda omasid terve p2eva taga. Siis selgus, et nende l22ted olid kogemata vahetusse l2inud. V6i 6igemini Amber oli Denise omad omastanud. Ta kyll hiljem ytles, et tundis, et kuidagi udune on silme ees, aga ei pooranud sellele suuremat t2helepanu.

Ma j2tkan kirjeldustega homme. Praegu olen lihtsalt liiga v2sinud.
Head ood, teile soovin ilusat 2rkamist seal praegu:)

1 comment:

Oh My Gosh said...

Pidu ja pillerkaar. :D